Nå har vi vært ute i tre dager med B3 og B1 studentene. Får B3 studetene var målet med turen å planlegge alt sammen. Får B1 studentene var dette en valg fag tur og for oss på B2 var det en fin mulighet til å lære av B3 studentene siden vi skal gjøre det samme neste år og være med på veiledningen. Nå gikk turen opp til Helgasete, ca 2 timer lang gåtur ifra Sogndal.
Kim P. Schjelderup |
Kim P. Schjelderup |
Det først vi gjorde når vi kom opp var å sette opp gapahuk, hugge ved og fyre bål. Gjøre oss klar til å spise middag, taco som førsteårs studentene sto for. Meste parten av denne turen gikk ut på å spise, så dagene etter lagde vi en sjursteinsovn hvor vil skulle legge 5 kilo lamekjøtt neddi senere på kvelden. Men først tok vi turen opp til Solvorn - nipa.
Foto: Kim P. Schjelderup |
Orientering
Vi B2 studentene, altså meg og Hedda fikk i oppgave å orientere oss opp til Helgasete hvor vi skulle slå leir. Ute i naturen er kart og kompass noe alle bør bære med seg. Noen ganger holder det med å orientere seg etter kartet, men om du er ute på åpne vidder eller skog med få holdepunkter, går der det er dårlig sikt eller der det ser ut som det vil bli det, er det på tide å ta fram kompasset.
![]() |
http://www.fsnielsen.com/norske_fjell/hvordan/kart_og_kompass.htm |
Hvordan ta kompasskurs?
1) Legg kompasset over kartet og sørg for at retningspila peker den vegen du har tenkt å gå. Altså i fra start til mål. Kanten på kompasset skal gå mellom punktene. Når du skal orientere deg med kompass er det ikke nødvendig å orientere kartet etter terrenget. Men det kan være lettere.
2) Vri så kompasshuset slik at linjene inne i kompasset peker mot nord og samsvarer med retningslinjene på kartet. ( meridianenen)
3) Løft så kompasset vekk fra kartet og snu deg eller bare kompasset slik at en røde delen av kompass nåla ligger over nordpila.
Krysspeiling
Krysspeilig er noe vi bruker når vi vil vite eksakt hvor vi befinner oss på kartet. for å krysspeile trenger du kart, kompass og en blyant. Det er sjeldent man for bruk for å krysspeiling, men det er godt å kunne i noen tilfeller.
For å krysspeile må du se minst to landemerker og du må vite hvor de er på kartet. Så du er avhengig av god sikt.
Så slik gjør du. Ta kompasset og pek det mot ett landemerket slik at marsjretningspila peker mot landemerket. vri så kompasshuset slik at nordpila ligger under den røde delen av kompassnåla. Du har nå tatt kompasskursen mot landemerket. Legg så kompasset på kartet slik at nordpila og kompass nåla peker not nord på kartet. Altså slik at linjene i kompasset er parallelle med linjene (meridianene) på kartet. Finn så landemerket på kartet og sørg for at retningspila peker mot landemerket på kartet. Tegn så ut en linje med kompasset fra landemerket og utover. Finn så ett nytt landemerke og gjenta prosessen. Du har da tegnet to linjer på kartet som bør ha krysset hverandre og der de krysser er der du befinner deg.
Du kan finne deg enda ett landemerke og lage en tredje linje på kartet , det bør da danne seg en triangel og du vil befinne deg midt inni der. Krysspeiling blir mer nøyaktig med 3 landemerker.
Du kan finne deg enda ett landemerke og lage en tredje linje på kartet , det bør da danne seg en triangel og du vil befinne deg midt inni der. Krysspeiling blir mer nøyaktig med 3 landemerker.
Foto: Kim P. Schjelderup |
Hvordan lage kokegrop?
Start med å grave en grop som er hvertfall 40- 50 cm dyp og legg noen ned i noen tjukke stubber.
gropa skal være såpass at du får både lammelåret eller hva enn du vil lage og steiner ned i gropa.¨
gropa skal være såpass at du får både lammelåret eller hva enn du vil lage og steiner ned i gropa.¨
Vi startet starter så med å fyre opp ett bål ...
Skaff nok ved, og få igang ett stort bål. Man trenger mye glør. Slengte opp i noen steiner på en størrelse med en håndball. Det bør være ca 15 - 20 steiner. (Kommer ann på hvor mye mat du har)
Hold det gående og få steinene varme. Dette tok ihvertfall 1 time.
Når vi hadde fått steinene varme og bålet hadde brent opp, gravde vi opp steinene, la kjøttet som var pakket inn i aluminiumsfolie ned i gropa og la de varme steinene rund kjøttet.
Vi dekte til med torv. Slik holder det varmen. Vi lot det ligge sånn i ca 4 timer...
Bildeserie: Kim P. Schjelderup |
...før vi gravde maten opp igjen. Kjøttet ble godt og mørt og smakte utrolig godt med stekte grønnsaker til.
Dag tre står vi opp og spiser god frokost før vi pakker ned gapahuken og hver vår sekk. Vi legger kjepper som vi har brukt i en ryddig haug og og legger torva over der vi har brent bål. Sporløs ferdsel var ett av målene med turen.
Vi fikk så gi tibakemeldig til B3 studentene og orienterte oss hjem igjen etter en tur med bare fint vær og masse mat.
http://www.friluftsnett.net/index.php?lang=no&side=ta-ut-kompasskur
Dag tre står vi opp og spiser god frokost før vi pakker ned gapahuken og hver vår sekk. Vi legger kjepper som vi har brukt i en ryddig haug og og legger torva over der vi har brent bål. Sporløs ferdsel var ett av målene med turen.
Vi fikk så gi tibakemeldig til B3 studentene og orienterte oss hjem igjen etter en tur med bare fint vær og masse mat.
Referanse:
http://www.fsnielsen.com/norske_fjell/hvordan/kart_og_kompass.htmshttp://www.friluftsnett.net/index.php?lang=no&side=ta-ut-kompasskur
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar