Dagen etter studiestart drar vi på årets første tur. Kanotur til Holm. Målet med turen er å bli bedre kjent med
klassen! Vi starter turen ifra Amla bukta i Kaupanger, hvor lærerne gir oss en siste brifing av hva som skal skje når vi kommer fram, sikring av bagasje og riktig padle teknikk. Etter den to timer lange padleturen kommer vi fram til Holmen hvor vi satt opp gapahuker og lagde camp.
Foto: Kim P. Schjelderup. |
På Holmen var det mange fine steder å sette opp en gapahuk. Når man skal sette opp en camp er det spesifikke ting som er lurt å se etter. Som for eksempel, ett flatt og tørt området hvor det gror trær slik at det blir lett å lage gapahuk, ett sted hvor det er lett og trygt å tenne bål. Alt du trenger for å lage en gapahuk er presenning og tau resten finner du i naturen. Husk å legg presenningen mot vindretning slik at du ligger i le.
Foto: Kim P.Schjelderup. |
Den andre dagen etter kanovelting og livredningsøvelsene dro vi på en fottur opp til den gamle Farmen. vi paddla ca 1 time, lengre utover i fjorden, på veien opp gikk vi i utsatt terreng hvor steinras var faren. Det tok hele klassen, ca 1 time å gå opp 500 m.o.h. i bratt terreng. På toppen spiste vi lunsj og ble bedre kjent med klassen. Vi gikk også igjennom hva førstehjelpsskrinet på tur bør inneholde og våre forskjellige erfaringer innenfor dette området var.
Foto: Kim P. Schjelderup |
Kanovelt og livredning
Dag to kjører vi igang med livredningsøvelser ifra vann til land og øvelser på å snu en velta kano.
Om kanoene i laget ditt skulle velte finnes det en enkel måte å få kanoen snudd rundt igjen ved hjelp av en annen kano og de to som sitter oppi.
|
Det første du gjør etter du har velta er å få orientert deg, ta tak i kanoen og få den ene enden av den velta kanoen mot midten av rednings kanoen...
...slik at det blir mulig for de to i rednings kanoen å løfte den ene enden av den velta kanoen opp av vannet. For å gjør det lettere er det bra om en av de to i vannet presser den andre enden på den velta kanoen nedover slik at det blir lettere å dra den opp i rednings kanoen, samtidig som den andre personen i vannet prøver å holde rednings kanoen stabil.
![]() |
Bilde serie: http://www.sportsboka.no/kano.html |
Etter dere har fått den velta kanoen opp i redningsbåten er det bare å sile ut vannet ifra begge ender. Snu kanoen og sørge for at de i vannet kommer seg opp i kanoen igjen.
Etter vi gjorde denne øvelsen skulle vi alle velte kanoen samtidig. Jeg erfarte da at det å ikke ha noen i enn tørr kano til å hjelpe deg gjorde dette mye vanskeligere enn jeg trodde. Jeg har aldri vært med på en slik øvelse før og derfor var læringsutbytte stort.
Hjerte lunge redning...
Etter kano velt - øvelsen skulle vi øve på hjerte lunge redning. da var oppgaven å dykke ned til ca 3 meter og hente en gjenstand, bringe den til overflaten. Svømme ut og hente den omkomne, bringe personen til land. deretter utføre hjerte - lungeredning (HLR) på en dukke.
Hvordan utføre HLR :
1) Sjekk om omkomne er bevisstløs eller våken.
2)Om omkomne har puls og puster, legg han/hun i stabilt sideleie. Ring 113. Husk og hold den omkomne så varm som mulig og unngå hypotermi.
![]() |
Bildet :http://livetsfargeskrin.blogspot.no/2011/11/rde-kors-og-frstehjelp.html |
3) Om omkomne ikke har puls eller pust. Ring 113
4) Start HLR, 30:2. 30 kompresjoner som etterfølges av 2 inn blåsinger Har omkomne druknet skal du starte med 5 inn blåsinger som etterfølges av 30 kompresjoner.
Viktig: idet du blåser inn er det lurt om du ser at brystkassen hever seg og brystkompresjoner på en voksen person skal ca 5 cm dype. Ved optimal hjerte - lungeredning skal du ha 12-15 innblåsninger og 100 kompresjoner per/min.
5) Om du klarer å få liv altså pust/puls, i den omkomne legg personen i stabilt sideleie.
Dag 3 var det på tide å dra hjem. Etter denne turen sitter jeg igjen med forskjellige inntrykk av de nyeste elevene. Jeg synes det var bra at vi tok den første turen såpass tidlig. Jo fortere man blir kjent med de nye- jo bedre!
Foto: Kim P.Schjelderup. |